Lensa Hikmah
Setiap hari kita perlu berjuang untuk melakukan kebaikan. Tiada siapa yang dapat menyampaikan kebaikan melainkan kita menerimanya. Lantaran itu, carilah sumber kekuatan dari segenap ceruk untuk terus bersemangat melakukan kebaikan walaupun dari seorang kanak-kanak. Semoga adik ini terus istiqomah belajar dan terus menginspirasikan orang sekeliling.

Tempat : Pusat Islam UiTM, Perak.
 
Dalam perjalanan memulangkan buku kepada rakan, terlihat seorang pak cik meniaga nasi lemak di tepi jalan. Terlintas di dalam fikiran, "Jika pak cik itu mendapat rezeki dari hasil jualan, aku pula mendapat rezeki dari hasil kesedaran melihat kerajinan dan kegigihannya."

#Luaskan pengertian rezeki dalam hidup kita :D
 
Ayah kita dulu sering pegangkan cawan untuk kita minum air. Jadi, bila ayah kita dah tua, doa-doakanlah agar kita turut diberikan kemampuan untuk memegangkan cawan buat mereka minum :D

Gambar : Kenduri rumah sahabat.Kebiasaannya anak kecil kalau ke masjid akan membuat bising tetapi berlainan dengan anak kecil ini. Aku perhatikan gelagatnya dengan teliti. Gambar pertama, dia suka menyusun penyapu habuk. Gambar 2, dia sedang menyapu habuk pada tingkap menggunakan tudung kecilnya dan gambar 3, dia nak capai tabung dengan olok-olok memasukkan duit. Aku terfikir seketika, "Bagaimana agaknya ibu bapanya mendidik anak kecil ini?" Seperkara aku terfikir seketika, untuk mengajar anak kecil menghormati masjid, anak kecil perlu dibiasakan untuk datang ke masjid. Anak kecil ini sering dibawa ke masjid dengan penuh kesabaran oleh ayahnya.


No comments:

Post a Comment